recensies

HannaH de belofte voorbij: de waarheid komt aan het licht

Recensie: Mieke van der Raay
Foto’s: Robin Swiers

In de Amstelveense schouwburg was op vrijdagavond 3 mei de adembenemende voorstelling ‘HannaH de belofte voorbij’ van Venmans productions.

“HannaH de belofte voorbij” is een meeslepend en indringend theaterstuk dat de kijker meeneemt op een emotionele reis door de diepten van een familiegeheim dat decennia lang verborgen is gebleven. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, waardoor het niet alleen een persoonlijk drama is, maar ook een reflectie op de impact van historische gebeurtenissen op individuen en gezinnen.

De sterke en geloofwaardige vertolkingen van Jette van der Meij, Miriam Venema en Bas Maassen brengen de personages tot leven en maken hun innerlijke strijd voelbaar voor het publiek. De regie van Brigitte Odett zorgt voor een doeltreffende en beklemmende atmosfeer, waarin de spanning geleidelijk wordt opgebouwd tot een onvermijdelijke onthulling.

Het script van Wies Venmans is doordrenkt met emotionele lagen en onthult het familiegeheim op een genuanceerde en verrassende manier. De dialogen zijn scherp en authentiek, waardoor de complexiteit van de relaties tussen de personages goed tot uiting komt.

Al met al is “HannaH de belofte voorbij” een aangrijpende voorstelling die de kijker aan het denken zet over thema’s als schuld, loyaliteit en de verstrekkende gevolgen van het verleden. Het blijft lang na de laatste scène in het geheugen van het publiek hangen en nodigt uit tot reflectie over hun eigen familiegeschiedenis en de kracht van geheimen.

Meer informatie: https://www.venmansproductions.com/huidige-voorstellingen/hannah

Lees op de website van I Love Theatre of download de pdf

 

Hannah de belofte voorbij boeit tot allerlaatste seconde

Oorlogen zijn niet afgelopen als ze afgelopen zijn. Ze trekken diepe sporen die nog generaties lang doorwerken. Vernietiging, geweld en angst vreten zich in in mensenlevens en in hun handelen, ook als het weer vrede is. Tegelijkertijd is er na een oorlog ook vaak stilte. Stilte over belevenissen die te erg, te verschrikkelijk zijn. Over dingen die mensen gedaan of juist niet gedaan hebben. Over beslissingen die veel ingrijpender zijn dan ze op het moment dat ze genomen werden misschien leken. Maar hoe praat je daarover? Als het praten erover pijn doet, schaamte opwekt, of te tegenstrijdig is.

Hannah ontvangt begin jaren 80 een brief die zaken oprakelt die zo dicht op haar hart en huid zitten dat wat diep was weggestopt wel naar buiten moet knallen. En daarmee valt het zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis van een gezin met een dreun in elkaar, en toch ook weer niet.
Het fascinerende van Hannah, de belofte voorbij, is het intrigerende script. Het publiek wordt meegesleurd een verhaal in dat blijft boeien in zijn onvoorspelbaarheid en herkenbaarheid. Want het verhaal gaat ook over familierelaties, gevoelens van niet gezien worden, geheimen die niet bespreekbaar leken, niet met en ook niet zonder elkaar kunnen. Het is opvallend stil in de zaal , men beweegt intens geboeid mee in de fragmenten die het verhaal vertellen van een gezin dat met zoveel worstelt, ook met hun liefde voor elkaar.
Het decor is simpel, drie telefoons en tv fragmenten zijn stille getuigen van het tijdperk waarin we het verhaal moeten duiden. Mooi gedaan.
Jette van der Meij speelt overtuigend een rol van een vrouw die zowel afkeer als begrip oproept, heel knap gedaan, ze daagt het publiek uit met haar spel om na te denken over de vraag: Wat had jij gedaan?  Miriam Venema en Bas Maassen spelen uitdagende rollen als de kinderen van Hannah. Het boeit zeer, mag soms nog net wat intiemer.
De uitdaging bij zo’n stuk is altijd: hoe en waar stappen we weer uit het verhaal van Wies Venmans? Dat is heel erg mooi gedaan. Woordeloos en open, maar ook krachtig en hoopvol. 
Een aanrader en het goede nieuws is dat het stuk volgend jaar in de theaters terugkomt. En het is sterk genoeg om niet alleen rond 4 gespeeld te mogen worden. Hoe we ons gedragen in tijden van onvoorstelbaarheden is ook vandaag de dag een meer dan relevante vraag.

Haana de belofte voorbij van Venmans productions, gezien 3 mei, in het kader van Na de Dam, in Schouwburg Amstelveen.

Door Elise Kant

Lees op website Musicalniews.nl of download pdf
 

Recensie Theaterparadijs: HannaH de Belofte Voorbij

In de voorstelling ‘HannaH de belofte voorbij’ belanden we in 1980. Hannah, gespeeld door Jette van der Meij, draagt een groot geheim met zich mee. Een geheim dat ze niet langer kan verbergen voor haar zoon Max. Omringd door oude koffers en brieven zien we hoe Hannah zich voorbereid om dit schokkende verhaal te gaan delen, met haar kinderen en met het publiek.

De weduwe Hannah heeft altijd een goede band gehad met haar zoon Max, maar minder met haar dochter Lea, die daar erg onder lijdt. Zij heeft nooit begrepen waarom zij minder aandacht en liefde ontving dan haar jongere broertje. Op het moment dat ze zich na jaren hierover durft uit te spreken tegen haar moeder, wordt ze wederom afgewezen. Hannah heeft geen tijd voor Lea en haar gevoelens. Ze heeft belangrijker zaken aan haar hoofd. Er is namelijk een brief uit Brazilië gekomen, van een oude bekende. Deze brief zet alle levens van het kleine gezin totaal op zijn kop.

Het verhaal ontvouwt zich als een boek. De spanning wordt opgebouwd en beetje bij beetje leren de we geschiedenis van Hannah kennen met het verleden waar zij zo lang over gezwegen heeft.

Miriam Venema speelt Lea, de dochter van Hannah. Intense rol van Venema die volledig opgaat in haar personage. Haar verdriet is hartverscheurend om te zien en de afwijzing die zij voelt, is ook voor het publiek voelbaar. Dit komt eveneens door het sterkte tegenspel van Jette van der Meij. Van der Meij heeft een prachtige articulatie en speelt met verve een toch wel gebroken, in haar zelf gekeerde vrouw, die gebukt gaat onder het dragen van haar geheim. Haar stage presence is krachtig, ook in de momenten dat ze enkel op het toneel aanwezig is. De rol van Max wordt gespeeld door Bas Maassen. Ook hij draagt een geheim met zich mee, en weet niet of hij er klaar voor is dit te onthullen. Mooi is zijn onthutsing als hij daadwerkelijk de informatie uit de desbetreffende brief tot zich neemt en de zaal deelgenoot maakt van het plot van de voorstelling.


Het toneelbeeld bevat alleen een paar zuilen, die de woningen van de drie gezinsleden voorstellen, met elk een telefoon. In het midden de woonkamer van Hannah. Met daarbij de eenvoudige belichting en dit is voor het verhaal ook meer dan voldoende.

Een voorstelling van een akte waar je meteen ingezogen wordt en je nieuwsgierigheid geprikkeld wordt. Een voorstelling met een verhaal dat je raakt, en na de voorstelling zeker nog even moet bezinken. Wat heel erg jammer is, is dat vandaag alweer de laatste voorstelling gespeeld wordt, en de voorstelling dus niet meer te bezoeken is. Wat mij betreft het enige minpunt. Deze voorstelling met het sterke script van Wies Venmans, en de acteurs verdienen een veel groter publiek.

Mocht je toch wat meer info willen, kijk dan op https://www.venmansproductions.com/ 

Lee het artikel op theaterparadijs.nl of download de pdf 

Gezien in het Geert Teis Theater op 3 mei 2023

Door Hans Visser, theaterrecensent

De werkelijkheid is vaak te bizar om te verzinnen. Dat daar toch een relevant, geloofwaardig verhaal van is te maken bewijst Wies Venmans met haar toneelstuk ‘Hannah’. Stap voor stap als in een thriller zet ze de verbijsterende geschiedenis neer van een vrouw van in de zestig: Hannah. De zo aangename rust in haar leven wordt verstoord door een brief uit Brazilië. Van wie die brief komt en waarom ze daardoor plotseling wordt geconfronteerd met een reeks van morele dilemma’s laat zich in de doeltreffende regie van Brigitte Odett beleven als psychologische thriller. Ook de tot dan toe zo goed geordende levens van haar kinderen Lea en Max gaan opeens behoorlijk overhoop. Dat de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging daarvoor de bron zijn, laat zich daarna snel raden.

Toch zou zo’n verhaal zich ook vandaag op elke denkbare plek in de in de wereld kunnen afspelen. Nog altijd worden families verscheurd door vervolging, trauma’s en uitsluiting. Het pijnlijke effect daarvan op volgende generaties laat zich uiteindelijk duidelijk voelen als sluipend gif.

Dat maken Miriam Venema en Bas Maassen als Hannahs volwassen kinderen Lea en Max zonder meer invoelbaar. En ach, hoe mooi maakt Jette van der Meij de ontreddering van hun moeder Hannah zichtbaar als ze beseft wat nu het effect is van een in 1945 zo pijnlijk, maar ook zo humaan lijkende keuze.
Gezien die oorlogsachtergrond speelt de handeling in de jaren tachtig, de afstand in tijd zou anders te groot zijn. Toch drukken die jaren tachtig zeker geen hinderijk daterend stempel op het verhaal. Die tijd wordt slechts summier gesuggereerd. In het bijna abstracte toneelbeeld wordt getelefoneerd met telefoons in knallende kleuren, die nog lekker ouderwets vastzitten aan een draad.
Een meer nadrukkelijke datering zou te veel zijn. In elke scène dringt zich immers de altijd en overal wurgende vraag op: wat zou ík nu doen? Zie daar de eeuwigheidswaarde van toneel: geen verhaal met een oordeel, maar de geschiedenis van gewone, herkenbare mensen in een bizarre maar uiteindelijk denkbare situatie, een goed vertelde situatie die vragen stelt, die aan het denken zet.

‘HannaH’. Tekst: Wies Venmans. Regie: Brigitte Odett. Met Jette van der Meij, Miriam Venema, Bas Maassen.